Maca papučarica: Uspješna nadgradnja „Mace papučarice“

Gradsko pozorište Podgorica: "Maca Papučarica" (po motvima priče Ele Peroci), red. Davor Dragojević

Duško Miljanić

U produkciji Gradskog pozorišta Podgorica na sceni „Dodest“ 14. februara izvedena je lutkarska predstava ,,Maca papučarica”, po motivima istoimene priče Ele Peroci, a u dramatizaciji i režiji Davora Dragojevića. Motive savremene basne Ele Peroci o Maci papučarici, koja djecu kažnjava zbog neurednosti tako što im noću uzima papuče koje nisu ostavila na svoje mjesto, Davor Dragojević razradio je u dramski tekst za djecu uvodeći nove likove, dramske sukobe i zabavne epizode pune spontanog humora, koji je i režirao oslanjajući se na svoje dugodišnje pozorišno iskustvo.

U odnosu na originalnu priču Ele Peroci, u kojoj su sva djeca neuredna, ovdje je dodat, između ostalih, i lik Bubala – Tvrtka (Dijana Dragojević) koji je, nasuprot drugoj djeci, uglađen i eruditski nastrojen, a pored toga i sebičan, zbog čega je izložen podrugivanju ostale djece. Ovaj ubačeni segment upotpunjuje izvornu priču u kojoj je kao glavna vrlina istaknuta urednost, pa tako Bubalova sebičnost postaje osnov za Dragojevićevu dramatizaciju kojom se naglašava da nije bitno samo da su djeca uredna, već je važnije od toga da su dobre osobe, da znaju da cijene prijateljstvo i da dijele sa drugima. Na ovaj način se prosta karakterizacija djece prema njihovoj urednosti nadgrađuje psihološkim i etičkim slojevima koji daju punoću likovima i omogućavaju razvoj intrige. Razlika između Bubala i ostale djece u ovoj predstavi se dramski stalno razrađuje na komičan način, dok psihološka karakterizacija likova, koje nema u izvornom tekstu, predstavlja izvor smijeha i uzbuđenja za djecu. Takođe,  motivacijski je nadgrađen i lik Mace papučarice (Tihana Ćulafić), tako što je uveden lik psa Njuškala (Sejfo Seferović) koji se u prošlosti naljutio na Macu zbog njene neurednosti i stavio joj u zadatak da vaspita svu djecu u selu da budu uredna, nakon čega će ponovo prihvatiti njeno prijateljstvo.

Predstavu naročito čine zanimljivom pojedine digresije kojima se karikiraju psihološki likovi, kao što je, na primjer, scene u kojoj Bubalo odbija da podijeli bananu sa najboljim drugom hrčkom Hrletom, kojeg maštovito animira Sejfo Seferović koji svojim mrmljanjem i animacijom lutke izaziva dječji smijeh, što se takođe ponavlja i kada isti glumac animira psa Njuškala, čiji nemušti jezik može da razumije i drugima prevede jedino Bubalo. 

Dizajnom lutaka Zorana Milošaković Tasić potencira upravo tu psihološku karakterizaciju koju dodatno dopunjuju glumci i animatori: Tihana Ćulafić, Dijana Dragojević, Marija Đurić, Pavle Popović i Sejfo Seferović. Ono što je bilo očigledno je uigranost glumačke ekipe, što se u prvom redu odnosi na  Dijanu Dragojević (Bubalo, Nina) i Sejfa Seferovića (Njuškalo i Hrle) čije se iskustvo u radu sa lutkama moglo osjetiti. U ovoj predstavi reditelj kombinuje animaciju lutaka i glumačku igru što usložnjava umjetnički dojam, a u pojedinim scenama glumci povremeno izlaze iz svojih uloga i preuzimaju funkciju naratora kako bi komentarisali radnju, čime se pojednostavljuje razumijevanje radnje prema potrebama najmlađe publike.

Dobrom utisku doprinijela je i scenografija (Zorana Milošaković Tasić) između  realističkog ambijenta i prostora-slikovnice čije se stranice funkcionalno, prateći promjenu scena, okreću. Takva mobilnost scena dobro je uticala na dinamičnost predstave, naročito u smislu stalne promjene postavke likova na sceni. Muzika Aleka Rodića i koreografija Slavke Nelević takođe su bile podređene razvoju priče i uživljavanju najmlađe publike u pozorišni događaj, pa su u tom smislu ispunile svoj zadatak intrigirajući djecu do samog završetka predstave.

Predstava „Maca papučarica“ u potpunosti je prilagođena najmlađoj publici (3+): na osnovu oskudnog predloška – svega nekoliko strana teksta Ele Peroci, Davor Dragojević kao autor teksta urađenog prema motivima ove priče, dramaturg i reditelj uspio je u naumu da napravi razumljivu i zabavnu predstavu koja je i narativom i scenskim jezikom prilagođena publici kojoj je i namijenjena.

Ostavi komentar