Andrij Žoldak

Andrij Žoldak (1962.) je pozorišni reditelj iz Ukrajine. Pozorišnu režiju je završio u Moskvi kod čuvenog profesora Vasiljeva. Na njegovu rediteljsku poetiku snažan uticaj napravili su filmski stvaraoci kao što su: Felini, Bergman, Paradžanov, Tarkovski, Godar... Od 2002. do 2005. godine je bio direktor Harkov Taras Ševčenko Akademskog Drama teatra u Harkovu, gdje je postavio pet predstava koje su, mimo Ukrajine, bile izvođene u preko trideset različitih država, kao i na svim prestižnim festivalima. 2005. godine Žoldak je režirao Šekspirovog Romea i Juliju, u koprodukciji sa Berliner Festspiele. Premijera je bila u Berlinu, a zatim u Varšavi. Ukrajinske vlasti su zabranile igranje ove predstave u Ukrajini, a Žoldak je bio primoran da napusti pozorište. Nakon toga, Andrij živi i radi u Berlinu, svuda po Njemačkoj, Rusiji, Finskoj, Rumuniji, Švedskoj i Švajcarskoj. Bavi se i predavanjem. Posebno ga interesuje budućnost pozorišta, kao i teorija pozorišta. Napisao je dva manifesta: Pismo glumcu i Pismo nerođenom reditelju i glumcu.
Dobitnik je UNESCO nagrade za doprinos i razvoj pozorišne umjetnosti, pet nagrada u Makedoniji, za najbolju režiju, najbolju predstavu, najbolja ženska glavna uloga (Elektra), najbolja muška glavna uloga (Orest), Dvije Zlatne maske za najbolju operu i najbolju režiju opere (Evgenije Onjegin – Rusija), Thalia prize u Italiji, kao i nagradu za najbolju predstavu u Finskoj, za Anu Karenjinu, najbolja režija FIAT, najbolja predstava FIAT, najbolja ženska glavna uloga FIAT.
U Crnoj Gori je gostovao sa predstavom Elektra (MNT Skopje) na Festivalu internacionalnog alternativnog teatra (FIAT) 2015. godine.